13-J: Eleccions a can Barça

Eleccions 13 de juny 2010Bé, ara sí que sí. No puc deixar passar més dies. El proper diumenge 13 de juny són les eleccions per la presidència del F. C. Barcelona. Com que no hi ha partits de futbol, és un dels temes que centra l’actualitat futbolística aquests dies.

La presidència del Barça és com un gran culebron, una mena de Ventdelplà del món real. Resulta que els candidats no són només candidats. Hi ha autèntiques històries d’amistat i enemistat entre ells; molts han format part de la junta directiva del barça en alguna ocasió, alguns n’han sortit de forma més o menys violenta, i cadascun representa uns interessos ben particulars.

De tots els candidats inicials, podem dir que en queden quatre. Per ordre alfabètic: Agustí Benedito, Jaume Ferrer, Marc Ingla i Sandro Rosell. Això és així perquè per poder superar la “primera fase” de les eleccions, els candidats necessiten reunir un cert número de firmes de suport (que no sé quantes són, i ara tampoc ve al cas) per continuar. Aquests quatre són els que ho han aconseguit.

Sandro Rosell

Sandro Rosell

Del que més sentireu a parlar és de’n Sandro Rosell. Aquest home va formar part de la junta directiva del Barça durant la presidència de’n Joan Laporta. Exercia de vicepresident esportiu. Que dius… què fa un vicepresident esportiu? Doncs ni idea, suposo que prendre decisions de pes a l’entitat i guanyar una pasta. Bé, total, resulta que en Sandro Rosell es va barallar amb en Joan Laporta, i va dimitir el 2005. O almenys aquesta és la versió oficial, perquè hi ha qui diu que en Joan Laporta se’l va petar. Sigui com sigui, està clar que en Rosell és una opció d’oposició a la política actual de’n Joan Laporta.

Jaume Ferrer

Jaume Ferrer

En Jaume Ferrer és en principi el candidat continuïsta, que rep el suport de’n Joan Laporta. De fet també ha format (i diria que encara forma part) de la junta directiva de’n Joan Laporta. La foto de campanya fa una mica de por, però bé, suposo que això és el de menys. La seu de’n Jaume Ferrer està al costat del Corte Inglés de Plaça Catalunya, al carrer Fontanella. És que hi passo pel davant sovint tornant de la feina. Bé, doncs en Jaume Ferrer aposta per continuar amb la política actual de Laporta, especialment fent èmfasi en la pedrera i en donar pes als socis com a propietaris de l’entitat.

Agustí Benedito

Agustí Benedito

N’Agustí Benedito no el conec molt bé. Pel que sembla va formar part de l’equip de Laporta que va guanyar les eleccions a la presidència del Barça per darrer cop. Com en Jaume Ferrer, vol posar èmfasi en el fet que els socis són els propietaris de l’entitat, i també en els valors de transparència i sostenibilitat. A mi m’extranyaria que guanyés en Benedito, la veritat. Sense tenir-ne ni idea, si diu coses molt similars a les de Jaume Ferrer… per què no votar en Jaume Ferrer, que és el candidat que té el suport oficial de Laporta?

Marc Ingla

Marc Ingla

En Marc Ingla també va formar part de la directiva de Joan Laporta fins 2008, fins que, segons el diari sport, va dimitir “per una moció de censura”. Francament, no sé qui proposar la moció de censura, si és que va ser ell o què, i si és que va dimitir perquè no van guanyar. Tampoc sé ben bé com es voten aquestes coses en una entitat com el Barça. També té un Parlament? O és més aviat que cada membre de la junta directiva és un vot? Jo és que amb aquestes formes semicomercials de democràcia no m’acabo d’aclarir… Bé, en Marc Ingla té un equip amb noms coneguts com Alfons Godall i Ferran Soriano, que és conegut per ser el president d’Spanair. Aquests dos darrers homes van formar part de la junta directiva de Laporta i van arribar a presentar-se com a candidats cadascun d’ells, però pels motius que fos van acabar decidint donar suport a la candidatura de Marc Ingla.

Pel que es veu, aquestes eleccions estan molt bipolaritzades: o Sandro o contra-sandro. Tinc amics que diuen que és el candidat de la premsa, i de fet es nota bastant. Si vas a veure l’sport, hi apareix com a primer candidat, i és el que rep la major part de l’atenció del diari. L’enllaç de’n Jaume Ferrer, en canvi, peta. Aquells qui no se’n refien gaire de’n Sandro (que per cert, es diu Alexandre… a mi no em digueu mai Sandro si us plau, ho trobo horrible) critiquen que té afers tèrbols amb Nike. Bàsicament, que només fitxa jugadors que tenen contracte amb Nike. De fet tinc fonts que m’informen que els Rosell van tenir durant força temps (si és que no el tenen encara) un contracte d’exclusivitat de distribució de Nike a Espanya. Clar, si a això li sumem que en Leo Messi té contracte amb Adidas… doncs això preocupa alguns aficionats. Jo el que dic és que per si les mosques en Messi es vagi comprant unes sabatilles Nike, encara que siguin dels xinos.

La segona crítica més destacable a en Sandro Rosell és que és el candidat antilaportista per excel·lència, per motius polítics que van més enllà de l’entitat blaugrana en sí. En Joan Laporta s’ha declarat obertament independentista i proper a la formació Reagrupament. En general, en Sandro i molta gent que li dóna suport són d’una altra corda. Més de l’estil que “en Laporta no s’hauria d’haver ficat en política”, o que “les diferències no ens han de separar” i tal. Vaja, diguem que part dels seguidors de’n Rosell són gent que no coincideix ideològicament amb en Laporta a nivell polític.

La tercera crítica a en Sandro és que és força amic de’n Florentino Pérez, el president del Madrid, i que de fet té un estil directiu molt similar, basat en abonar grans quantitats de diners per estrelles mediàtiques, que ja hem vist que al Madrid no li ha funcionat gaire bé aquest any.

En Rosell té el suport oficial de’n Josep Lluís Núñez, que fou president de l’entitat durant l’època del Dream Team i que és un conegut empresari del món de la construcció. No és cap secret que en Núñez ideològicament és de dretes i dóna suport a UDC. Però aquí no passa res si es fica en política. Sembla ser que en política només “t’hi pots ficar” quan ets de dretes.

Aquells qui donen suport a en Rosell destaquen els seus contactes (no en dubto que en deu tenir molts), i el fet que mentre ell va formar part de la directiva del Barça, va portar en Ronaldinho (que, oh sorpresa, té contracte amb Nike).

Bé, espero haver aclarit una mica el panorama de les eleccions a can Barça. Què en penseu? Qui us agradaria que guanyés, i qui creieu que guanyarà? Com creieu que afectarà el futur del Barça els propers anys l’elecció del proper president?

Anuncis

1 Response to “13-J: Eleccions a can Barça”


  1. 1 Nar6 8 Juny 2010 a les 9:43

    Agusti Benedito serà el proper president


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Subscriu-te per rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Join 2 other followers

Anuncis

%d bloggers like this: